Ravitsemustieteen kertaus

Mikko Ahola 2009

A ja E-vitamiini

A-vitamiinin puutos on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista ravintoaineisiin liittyvistä puutoksista raudan ja jodin puutoksen rinnalla. Kehittyvissä maissa sokeutuu vuosittain arviolta 250 000 – 5 00 000 lasta A-vitamiini puutoksen takia. A-vitamiinin puutos lapsilla heikentää myös lasten immuunivastetta, ja tällainen lapsi voi helposti kuolla esimerkiksi tuhkarokkoon. A-vitamiinin puutos on siis yksi lapsikuolleisuutta nostava tekijä kehittyvissä maissa.

Suomessa A-vitamiinista ei kuitenkaan ole puutosta, vaan A-vitamiinia saadaan täällä runsaasti. Jopa niin runsaasti, että sen liikasaantia on tietyssä mielessä syytä varoa. 1990-luvun alussa Suomessa oli maksalaatikkoskandaali, jossa suomalaisen porsaan maksan havaittiin sisältävän liian suuria pitoisuuksia A-vitamiinia, ja kansalaisia kehotettiin rajoittamaan esimerkiksi porsaanmaksan ja siitä tehdyn maksalaatikon syöntiä. Porsaiden rehuun oli lisätty liikaa A-vitamiinia. A-vitamiinin liikasaannin riskin takia esimerkiksi kalaöljyistä ja etenkin kalanmaksaöljystä useimmiten poistetaan A-vitamiini. Tai ainakin se olisi hyvä poistaa, ja ostettaessa tulisi tarkistaa, onko tuotteesta poistettu A-vitamiini, vai ei.

A-vitamiiniksi kutsutaan kaikkia niitä aineita, joilla on retinolin biologinen aktiivisuus. Näihin kuuluvat eläinperäiset retinoidit, kasviperäiset A-vitamiinin esiasteet eli karotenoidit, kuten beta-karoteeni, sekä monet synteettiset retinolin kaltaiset aineet. A-vitamiinin saantisuositus ilmaistaan retinoliekvivalentteina (RE), jolloin erilaisten karotenoidien retinoliaktiivisuus on muunnettu yhdeksi yksiköksi. Nykytiedon mukaan esimerkiksi porkkanoita syömällä ei voi saada itselleen A-vitamiinimyrkytystä, vaikka porkkanat sisältävätkin beta-karotiinia. Iho voi kuitenkin muuttua punertavan-kellertäväksi liiasta porkkanoiden syönnistä. Eläinperäisistä lähteistä on periaatteessa mahdollista saada A-vitamiinimyrkytys: yksi A-vitamiinimyrkytyksen kokeneista riskiryhmistä ovat olleet arktisten alueiden tutkimusmatkailijat, jotka ovat syöneet kala-hylje ravintoketjuun kuuluvien eläinten maksaa, kuten jääkarhun tai vetokoirien maksaa. Jääkarhun, joka syö hylkeitä, jotka syövät kaloja, maksaan on rikastunut niin paljon A-vitamiinia, että sen kertasyönti voi tappaa vetokoiran tai ihmisen.

A-vitamiinia tarvitaan näköaistimuksen muodostamiseen silmässä, ja ensimmäinen A-vitamiinin puutosoire on hämäränäön heikkeneminen ja sen heikkeneminen näköalueen reuna-osissa. Reunaosien näkö on tärkeää liikuttaessa, ja jos öisin tai hämärässä alkaa törmäilemään esineisiin, voi kyse olla alkavasta A-vitamiinin puutoksesta.

A-vitamiinin keskeinen tehtävä on myös epiteelikudoksen aineenvaihduntaan ja immuunijärjestelmän toimintaan. Sitä tarvitaan myös kasvuun, kehitykseen ja lisääntymiseen.

A-vitamiina on käytetty aknen hoitoon. Yksi tehokas lääke aknen hoidossa on isotretionoiini, jolla on kuitenkin se haittavaikutus, että se aiheuttaa myös sikiövaurioita. Se ei aiheuta sikiövaurioita vähäisessä määrin, vaan riski on todella suuri, eli noin 80 %. Siksi isotretioniinia ei voi käyttää, jollei raskauden ehkäisyä ole hoidettu erittäin huolella käyttäen kahta ehkäisymenetelmää yhtä aikaisesti. Myös muut A-vitamiinien ryhmään kuuluvat aineet voivat aiheuttaa paljon lievemmässä määrin sikiövaurioita liian suurena saantina, ja siksi raskaana olevia naisia kehotetaan Suomessa välttämään maksaruokien syömistä.

 

E-vitamiini, tokoferoli

E-vitamiineihin kuuluu useita toisiaan muistuttavia molekyylejä. E-vitamiiniaktiivisuus on neljällä tokoferolilla ja neljällä tokotrienolilla. E-vitamiini toimii elimistössä antioksidanttina. Se on yksi elimistömme tärkeimmistä antioksidanteista. Se suojelee kehon soluja ja rasvahappoja aineenvaihdunnassa syntyvien vapaiden radikaalien haittavaikutuksilta. E-vitamiini on ainoa rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii kehossa antioksidanttina. Tämän takia sillä on ainutlaatuinen kyky suojata elimistön monityydyttämättömiä rasvahappoja hapettumiselta ja lipidejen tuhoutumiselta. Tokoferoleja on ihmisen veressä ja kudoksissa. C-vitamiini tehostaa E-vitamiinin antioksidanttisia vaikutuksia. E-vitamiini osallistuu myös elimistössä solukalvon rakenteen ylläpitämiseen.

E-vitamiinia muodostuu vain kasveissa, ja siksi rasvaliukoista E-vitamiinia saadaan hyvin vain kasvisöljyistä. Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, ravintorasvat, täysjyväviljavalmisteet ja pähkinät. Kasvisöljyissä oleva E-vitamiini suojaa myös kasvisöljyn monityydyttämättömiä rasvahappoja härskiintymiseltä.

E-vitamiinin puutostilat ovat harvinaisia. Niitä on havaittu ihmisissä ainoastaan keskosilla, rasvan imeytymishäiriöstä tai harvinaisesta perimän geenivirheestä kärsivillä henkilöillä. Koska E-vitamiini on antioksidantti, ja monessa mielessä voitaisiin ajatella, että olisi hyvä, jos elimistössä olisi runsaasti antioksidantteja, niin useissa tutkimuksissa on yritetty osoittaa tavallista suuremmilla E-vitamiinin saanneilla, olisi terveyttä edistäviä vaikutuksia. Tällaisia vaikutuksia ei kuitenkaan ole tutkimuksessa saatu, joten tämän hetken tiedon mukaan ei ole mitään syytä lisätä E-vitamiinin saantia.

Tässä yhteydessä on puhuttu vitamiineista ravintoaineina. Kosmetiikkateollisuus kuitenkin käyttää toista tietä saadakseen A, E ja C-vitamiineja ihoa nuorentamaan. Näitä kaikkia vitamiineja on ainesosina ihovoiteissa, joiden tarkoituksena on torjua ikääntymistä. Voiteiden tehosta hidastaa ikääntymistä näiden vitamiinien ja vitamiinien antioksidantti-vaikutusten kautta ei ole kokeellisesti osoitettu, mutta voi olla mahdollista, että niillä on ikääntymistä hidastavia vaikutuksia.

Seuraava: Ravinto energian lähteenä

 

Aloitussivulle

Ruuansulatuselimistö: Ruuansulatus, suu ja ruokatorvi Vatsalaukku Ohutsuoli Paksusuoli Mikä on ravintoaine? Kuinka luotettavaa tieto ravitsemuksesta on? Makroravintoaineet: Hiilihydraatit Rasvat Proteiinit Alkoholi Vesi Mikroravintoaineet Rauta Jodi Vitamiinien historiaa D-vitamiini Foolihappo Muut vesiliukoiset vitamiinit B12-vitamiini A- ja E-vitamiini Ravinto energiana Energian käyttö elimistössä Diabetekset Ketoosi ja ketoasiodoosi Lihavuus ja ylipaino Energiatasapaino Ylipainoinen mutta terve Lähteet

Uutta: Sivuston tekstit ovat luettu äänitiedostoiksi, jotka voit ladata kannettavaan soittimeesi tai kuunnella älypuhelimella. Imuroi täältä.