Ravitsemustieteen kertaus

Mikko Ahola 2009

B12-vitamiini eli kobalamiini

 

Yleensä vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu elimistöön pitemmäksi aikaa, vaan niitä joudutaan nauttimaan lähes päivittäin riittävän tason säilyttämiseksi. Poikkeuksen tästä muodostaa B12-vitamiini, joka varastoituu vuosikausiksi elimistöön, ja jonka puutostilan kehittyminen voi kestää 5 - 15 vuotta. B12-vitamiinin puutos yllättääkin yleensä vanhuudessa, ja se ei niinkään johdu kobalamiinin vähäisestä määrästä ravinnossa, vaan siitä, että tämän vitamiinin imeytyminen suolistossa on erittäin monimutkainen tapahtumaketju, ja ihmisen vanhetessa jokin osa imeytymisketjusta voi helposti häiriintyä, ja vuosien kuluessa B12-vitamiini puutostila syntyä. Suomessakin B12-vitamiinin liian alhaiset arvot veressä ovat vanhuksilla yleisiä ja vanhuksilla esiintyy myös B12-vitamiinin puutoksen aiheuttamia kliinisiä oireita.

 

B12-vitamiinia on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vain eläinkunnan tuotteissa, lihassa, maidossa ja kalassa, ja siksi periaatteessa kasvissyöjät ja vegaanit ovat B12-vitamiinin puutoksen vaaravyöhykkeessä, mutta tuskin Suomesta löytyy kasvissyöjää, joka ei ole tietoinen tästä vaarasta. Kasvissyöjillä ei välttämättä kehity B12-vitamiinin puutosta 20 - 30 vuoteen huolimatta hyvin alhaisesta B12-vitamiinin saannista, sillä nuoremman ihmisen elimistö pystyy imeyttämään uudelleen lähes 100 % elimistöstä sapen kautta poistuvasta B12-vitamiinista.

 

B12-vitamiinin imeytyminen on suhteellisen monimutkainen tapahtuma, jossa vatsalaukun suolahappo ensin irrottaa B12-vitamiinin eläinproteiinista, tämän jälkeen irronnut B12-vitamiini kiinnittyy vatsalaukun erittämään sisäiseen tekijään lähinnä ohutsuolen alkuosassa. B12-vitamiini ja sisäinen tekijä muodostavat yhdessä kompleksin, ja aivan ohutsuolen loppupäässä on ohutsuolen pintasoluja, joiden reseptorit ottavat tämän B12-vitamiini-sisäinen tekijä -kompleksin sisälle soluun ja elimistöön.

 

Jos jossain vaiheessa tätä ketjua on häiriöitä, niin B12-vitamiinin imeytyminen estyy. Esimerkiksi ihmisen vanhetessa vatsalaukun happamuus usein vähenee luonnollisesti, tai ihmiset syövät happolääkkeitä, joten tämä voi estää B12-vitamiinin irtoamista proteiineista ja siten heikentää B12-vitmiinin imeytymistä. Yleisin syy on kuitenkin vatsalaukun pintasolujen alentunut sisäisen tekijän eritys.

 

Syy B12-vitamiinin puutokseen on siis useimmiten sen imeytymisen häiriintymisessä. Hoito puutostilaan on B12-vitamiinin ruiskuttaminen suoraan suoneen kerran kuukaudessa.

 

 

B12-vitamiinin puutoksen seuraukset menevät osittain päälekkäin foolihapon puutoksen kanssa, sillä ne osallistuva osittain samoihin aineenvaihdunnan tapahtumiin. B12-vitamiinin puute aiheuttaa myös megloblastisen, makrosyyttisen, anemian, jota B12-vitamiinin puutteen ollessa kyseessä kutsutaan myös perniöösiksi anemiaksi. Ennen kuin B12-vitamiini onnistuttiin eristämään kemiallisesti ja sitä voitiin alkaa antamaan ruiskeena, perniöösi anemia oli sairaus, joka johti kuolemaan, ellei sitä hoidettu joko syömällä puoli kiloa raakaa maksaa päivässä, tai vaihtoehtoisesti syömällä terveeltä ihmiseltä vatsalaukusta otetut vatsahapot, jotka sisälsivät terveellä ihmisellä olevaa sisäistä tekijää.

 

B12-vitamiinin pitkäaikaisen puutos voi aiheuttaa myös peruuntumattoman hermojen myeliinipeitteen häiriön, mikä ilmenee mm. neurologisena oireina, raajojen puutumisena, muistin heikkenemisenä ja masentuneisuutena.

 

Seuraava: A- ja E-vitamiini

 

Aloitussivulle

Ruuansulatuselimistö: Ruuansulatus, suu ja ruokatorvi Vatsalaukku Ohutsuoli Paksusuoli Mikä on ravintoaine? Kuinka luotettavaa tieto ravitsemuksesta on? Makroravintoaineet: Hiilihydraatit Rasvat Proteiinit Alkoholi Vesi Mikroravintoaineet Rauta Jodi Vitamiinien historiaa D-vitamiini Foolihappo Muut vesiliukoiset vitamiinit B12-vitamiini A- ja E-vitamiini Ravinto energiana Energian käyttö elimistössä Diabetekset Ketoosi ja ketoasiodoosi Lihavuus ja ylipaino Energiatasapaino Ylipainoinen mutta terve Lähteet

Uutta: Sivuston tekstit ovat luettu äänitiedostoiksi, jotka voit ladata kannettavaan soittimeesi tai kuunnella älypuhelimella. Imuroi täältä.