Ravitsemustieteen kertaus

Mikko Ahola 2009

Lihavuus ja ylipaino

 

Elimistö varastoi ylimääräisen ruuasta saatavan energian rasvana, jonka seurauksena yhä yleisempi ongelma ihmisillä on ylipaino. Ylipaino ei ole vain teollistuneen ja rikkaan länsimaailman ongelma, vaan ylipainon ongelma on leviämässä ja on levinnyt ympäri maapalloa myös köyhempiin maihin. Esimerkiksi Afrikan kaupungeissa asuvista ihmistä yli puolet alkaa jo kärsiä ylipainosta. Ylipaino on myös lisääntymässä niissä Aasian maissa, kuten Thaimaassa, jonka kansaa olemme pitäneet luonnostaan hoikkina.

Varsinaista syytä tähän maailmanlaajuiseen ihmisten painon nousuun ei tiedetä. On vain esittää epäilyjä. On selvää, että ihmiset syövät enemmän kuin ennen, ja toisaalta liikkuminen on vähentynyt. WHO:n näkemyksen mukaan ylipainon nousu johtuu ruokatarjonnan lisääntymisestä, ravinnon energiatiheydestä ja liikunnan vähenemisestä. On huomattava, että hyvä ravinnon tarjonta vaikuttaa myös ihmisen pituuteen. Paraneva ravitsemustilanne nosti jatkuvasti ihmisten pituutta viime vuosisadalla, joskin viime vuosikymmeninä pituuden kasvu on ollut enää pientä, sentti vuosikymmenessä. Pituuteen ja ravitsemustilaan vaikuttaa lisäksi se, kuinka paljon tulehdussairauksia kasvuiässä lapsella on.

Ylipaino määritellään painoindeksi mukaan. Ylipainoinen ihminen on sellainen, jonka painoindeksi on suurempi kuin 25. Lihava taas on henkilö, jonka painoindeksi ylittää 30. Suomalaisista miehistä ylipainoisia on 66 prosenttia ja naisista puolet.

Ylipainon ja lihavuuden lisääntyminen on ongelma sen takia, että se on yhteydessä terveydellisiin ongelmiin.

On vähemmän yleisesti tunnettua, että ylipaino ja lihavuus lisäävät syövän riskiä. Lihavuus kuitenkin selvästi lisää riskiä sairastua lähes kaikkiin syöpiin. Erityisesti on havaittu ylipainon vaikuttavat paksusuolen syöpään, ruokatorven-, vatsa-, ja haimasyöpään, miehillä eturauhasen syöpään ja naisilla rintasyöpään. Syövän riskin kasvu näyttää liittyvän hormonitoiminnan muutoksiin. Esimerkiksi naisilla rasvakudos tuottaa mieshormonia, joka lisää joitain syöpätyyppejä. Toisaalta ylipainoon liittyvät diabetes ja metabolinen oireyhtymä lisäävät insuliinin eritystä, ja insuliini on anabolinen hormoni, joka lisää myös syöpäsolujen kasvua.

Suurin ylipainon ja lihavuuden aiheuttama terveyshaitta liittyy suurimpaan kuolleisuutta aiheuttavaan sairauteen, eli sydän- ja verisuonitauteihin. Riski kuolla sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen kasvaa. Tämän riskin kasvamisen taustalla on erityisesti 2 tyypin diabeteksen määrän suuri lisääntyminen ja toisaalta metabolinen oireyhtymä, jota on sanottu esidiabetekseksi. Metabolisen oireyhtymän ja 2 tyypin diabeteksen keskeisinä seurauksina ovat huonontuneet veren kolesteroliarvot, korkea verenpaine ja nousseet veren triglyseridiarvot, jotka kaikki altistavat sydäntaudeille. 2 tyypin diabetes on pitkälle kehittyessään myös itsessään erittäin ikävä sairaus, joka johtaa sokeutumisiin, raajojen amputointeihin ja vakaviin ongelmiin munuaisten toiminnassa.

Lihavuudella on siis joukko lääketieteellisiä riskitekijöitä, ja nämä riskitekijät arvioidaan jo niin suuriksi, että esimerkiksi Ruotsissa katsotaan, että lihavuuden leikkaushoito voi olla perusteltua mm. diabeteksen ehkäisemiseksi jo silloin, kun ihmisen painoindeksi ylittää 30. Ruotsissa myös tehdään runsaasti leikkauksia lihavuuden hoitamiseksi.

Lihavuuden ja ylipainon vaikutus terveyteen ei kuitenkaan ole ehkä niin suuri, kuin yleensä on pelätty. Vaikka esimerkiksi USA:ssa väestön paino on noussut, niin se ei ole vaikuttanut kuolleisuuden lisääntymiseen. On olemassa myös tutkimuksia, jotka kyseenalaistavat näkemykset ja ennusteet siitä, että maailman laajuisesti lisääntyvä ylipaino olisi suurin terveysuhka ihmiskunnalle. Ylipaino ei ehkä olekaan niin vakava terveysriski, kuin tähän mennessä on ajateltu.

Seuraava: Energiatasapaino

 

Aloitussivulle

Ruuansulatuselimistö: Ruuansulatus, suu ja ruokatorvi Vatsalaukku Ohutsuoli Paksusuoli Mikä on ravintoaine? Kuinka luotettavaa tieto ravitsemuksesta on? Makroravintoaineet: Hiilihydraatit Rasvat Proteiinit Alkoholi Vesi Mikroravintoaineet Rauta Jodi Vitamiinien historiaa D-vitamiini Foolihappo Muut vesiliukoiset vitamiinit B12-vitamiini A- ja E-vitamiini Ravinto energiana Energian käyttö elimistössä Diabetekset Ketoosi ja ketoasiodoosi Lihavuus ja ylipaino Energiatasapaino Ylipainoinen mutta terve Lähteet

Uutta: Sivuston tekstit ovat luettu äänitiedostoiksi, jotka voit ladata kannettavaan soittimeesi tai kuunnella älypuhelimella. Imuroi täältä.