Rauta Raudan puute on yleisin ravinteiden vajaatila maailmassa. On arvioitu, että maailmassa tällä hetkellä noin 2 miljardia ihmistä kärsii liian vähäisestä raudan saannista, ja osalla heistä on raudan puutteesta johtuva anemia. Kuukautisten takia naiset kärsivät raudan puutoksesta miehiä useammin. Kehitysmaissa raudan puutos lapsilla on vakavasti otettava ongelma, koska sen on todettu aiheuttavan älyllisten kykyjen kehittymisen pysyvää heikkenemistä, ja se heijastuu mm. lasten koulumenestyksessä.

Toinen puoli raudassa on kuitenkin se, että rikkaammissa maissa, etenkin miehet voivat saada jopa liikaa rautaa. Liika rauta on noussut huolen aiheeksi vasta viime vuosikymmeninä, kun on alettu ymmärtää vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia ihmisen terveydelle. Rauta on aine, joka hyvin helposti muodostaa vapaita radikaaleja. Vapaat radikaalit eivät aina ole haitallisia, esimerkiksi ihmisen immuunipuolustusjärjestelmä käyttää vapaita radikaaleja hyväksi, kun se tuhoaa haitallisia mikrobeja. Mutta on myös selvää, että kun vapaat radikaalit pystyvät tuhoamaan mikrobin solurakennetta, niin ne voivat aiheuttaa myös selviä haittoja ihmisen terveille kudoksille, jos niitä on liikaa elimistössämme. Elimistöllä on puolustuskeinoja näitä vapaita radikaaleja vastaan, esimerkiksi E-vitamiini auttaa suojautumaan niitä vastaan. Liian korkeat rautapitoisuudet ja niiden mukanaan tuomat vapaat radikaalit on yhdistetty alustavasti mm. sydäntautien riskien kasvuun. Rautaa ei tulisikaan nauttia liikaa, etenkään miesten. Naisilla raudan liiallisen saannin riski ei ole niin suuri, sillä kuukautiset poistavat verta elimistöstä ja tämä aiheuttaa naisille miehiä selvästi suuremman raudan tarpeen. Miesten ei siis kannata syödä runsaasti rautaa sisältäviä ravinteita suuria määriä ja välttää raudan ottamista tabletteina. Miehen kannattaa valita esimerkiksi sellainen monivitamiini- ja hivenainetabletti, joka ei sisällä rautaa, jos välttämättä haluaa vitamiinipillereitä syödä.

Rauta ei helposti poistu elimistöstä. On olemassa yleisin perinnöllinen sairaus, hemokromatoosi, joka johtaa siihen, että kehoon imeytyy neljä kertaa enemmän rautaa, kuin muilla ihmisillä, ja vuosien kuluessa tämä johtaa liiallisen raudan kerääntymiseen ihmiseen. Eli ihmiseen kertyy rautaa, ruostetta. Rautakertymä vahingoittaa vähitellen monia elimiä, erityisesti maksaa, sydänlihasta, haimaa, niveliä ja nivelkalvoja, kilpirauhasta, sukurauhasia, väliaivoja ja aivolisäkettä.. Tämä perinnöllinen sairaus on yleisin sen takia, että ihmiskunnan historiassa raudan puute on ollut vakava ongelma, ja ihmiset, joilla on ollut geenin muoto, joka parantaa raudan imeytymistä, ovat joissain olosuhteissa menestyneet hyvin. Jos ihmisellä on kaksi tämän laista geeniä kerrallaan, kärsii hän tästä sairaudesta Tautiin sairastuvat ovat yleensä homotsygootteja, eli perineet geenit seikä isältä, että äidiltä. Hemokromatoosia pidetään yhtenä yleisimmistä valkoisen rodun periytyvistä taudeista. Hemokromatoosipotilaiden eli kaksi poikkeavaa geeniä omaavien henkilöiden määräksi on arvioitu 0,2-0,5 % ja yhden geenimuutoksen omaaviksi oireettomiksi kantajiksi 10% väestöstä. Suomessa tehdyt tutkimushavainnot viittaavat samanlaiseen esiintyvyyteen massamme. Kudosvaurioasteella oleva perinnöllinen hemokromatoosi on viisi kertaa yleisempi miehillä kuin naisilla. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että naisilla kuukautisvuodon mukana poistuu runsaasti rautaa, mikä puolestaan suojelee naisia hemokromatoosilta ennen menopaussia. Jos liiallista rautaa halutaan poistaa elimistöstä, kuten tämän perinnöllisen sairauden yhteydessä, ei ole muuta keinoa kuin laskea verta ulos ihmisestä. Rauta ei poistu muuten kehosta. Rauta on kehossa lähes kokonaan sitoutunut hemoglobiiniin verisoluihin, ja kun verisolut kuolevat, niin rauta otetaan tarkasti talteen uudelleen käytettäväksi.

Urheilijoilla, etenkin kestävyysurheilijoilla on kohonnut raudan tarve, ja tämä johtuu siitä, että kova harjoittelu aiheuttaa pieniä haavaumia suolen seinämään, jotka vuotavat verta suoleen. Tätä suoleen tihkunutta verta ei saada otettua kokonaan talteen, ja sen kautta rautaa poistuu ulosteiden mukana. Verisoluja myös vahingoittuu hieman juostessa, kun kantapää iskeytyy maahan ja siellä olevat verisolut joutuvat voimakkaaseen puristukseen, mutta tämän verisolujen tuhoutumisen osuus on pieni verrattuna suolen seinämän verenvuotojen aiheuttamaan hemoglobiinin menetykseen. Urheilijoilla raudan tarve on tavallista ihmistä paljon suurempi, ja etenkin naisurheilijoilla riittävän raudan saamisessa voi tulla vaikeuksia.

Mikrobit. Raudan riittävä saanti ei ole ongelma vain ihmiselle. Se on tavallaan vielä suurempi ongelma mikrobeille. Mikrobeilla raudan riittämätön saanti on usein ratkaisevana esteenä mikrobien lisääntymiselle. Raudan puute on se tekijä, joka rajoittaa mikrobien lisääntymistä. Esimerkiksi ilmastonmuutosta on esitetty voitavan torjua siten, että Eteläiselle Jäämerelle levitettäisiin levien lannoitteeksi rautaa, joka mahdollistaisi levien lisääntymisen huomattavasti korkeammalle tasolle ja näin levät imisivät hiilidioksidia ilmakehästä ja helpottaisi kasvihuoneilmiötä. Eräs tutkija hehkutti: ”Antakaa minulle kaksi säiliölaivallista rautaa, niin järjestän teille uuden jääkauden”. Tämä raudan vaikutus mikrobeihin tuli esille silloin, kun tuberkuloosipotilaille alettiin antaa lisärautaa. Lisärauta aiheutti sen, että tubibakteerit alkoivat menestyä entistä paremmin ja sairaus paheni.

Kehitysmaissa erilaiset tulehdussairaudet voivat pahentaa raudan puutosta, kun mikrobit sieppaavat itselleen elimistön tarvitsevan raudan. Raudan puutos aiheuttaa anemian, jossa punaiset verisolut jäävät liian pieniksi, eli mikrosyyttisen anemian. Foolihapon tai B-12 vitamiinin puute taas aiheuttaa makrosyyttisen anemian, jossa verisolut kasvavat liian suuriksi, mutta niitä on liian vähän. Mikrosyyttisessä anemiassa verisoluihin ei riitä tarpeeksi hemoglobiinia, ja verisolut ovat joko ilman hemoglobiinia tai niissä on tavallista vähemmän hemoglobiinia, ja osa viallisista soluista tuhoutuu jo valmistumisensa jälkeen. Kun veressä on liian vähän kunnollisia hapen kuljetukseen kykeneviä punasoluja, heikkenee veren hapen kuljetuskyky.

Raudanpuutosanemian ensimmäisenä oireena on kalpeus, väsymys ja heikkous. Kalpeutta voi tarkkailla esimerkiksi ranteesta, tai suun limakalvoilta tai alaluomen sisäpinnan väristä. Muita oireita ovat ärtyneisyys, kynsien halkeilu, huulien ahavoituminen ja hiusten lähtö. Heikentynyt hapen kuljetuskyky johtaa siihen, että pienikin fyysinen ponnistus johtaa hengästymiseen. Naisten raudanpuutosanemian hemoglobiiniraja on 120 g/l, miehillä 130 g/l. Suomessa naisista kärsii raudanpuutosanemiasta 6 %:a ja miehistä 1 %. Naisista on kuitenkin varastoraudan määrä pienentynyt jopa 30 %:lla. Raudan parhaita lähteitä ravinnossa ovat maksa ja veriruuat. Liha on hyvä raudan lähde. Eläinperäinen rauta, hemirauta, imeytyy paremmin, kuin kasvisperäinen rauta. Hemi = punasolujen hemoglobiinin ja lihasten myoglobiinin rautaa sitova osa. Hemirautaa ei ole maitotuotteissa. Hemiraudasta imeytyy 20 – 25 %:a, kun taas ei-hemiraudasta 2 – 15 %:a. Jos haluaa lisätä raudan saantia ravinnosta, tulisi myös välttää maidon juontia aterioiden yhteydessä, sillä maidon kalsium vähentää raudan imeytymistä. C-vitamiini taas lisää huomattavasti ei-hemiraudan imeytymistä. Naisilla rauta imeytyy selvästi tehokkaammin, kuin miehillä.

Raudan imeytymistä elimistöön säätelee ohutsuolen pintasolukko. Jos rautaa saadaan ravinnosta liikaa, ylimääräistä rautaa ei siirretä eteenpäin ohutsuolen pintasoluista, vaan se poistuu nukka-solujen uusiutuessa kuolleiden solujen mukana. Raudan puutoksen hoitamiseen ei suositella nykyisin ensisijaisesti rautatablettien syöntiä, vaan suositeltavampaa olisi korjata asia ruokavaliolla. Rautatableteilla on omat haittapuolensa ongelman hoidossa.

Aloitussivulle

Ruuansulatuselimistö: Ruuansulatus, suu ja ruokatorvi Vatsalaukku Ohutsuoli Paksusuoli Mikä on ravintoaine? Kuinka luotettavaa tieto ravitsemuksesta on? Makroravintoaineet: Hiilihydraatit Rasvat Proteiinit Alkoholi Vesi Mikroravintoaineet Rauta Jodi Vitamiinien historiaa D-vitamiini Foolihappo Muut vesiliukoiset vitamiinit B12-vitamiini A- ja E-vitamiini Ravinto energiana Energian käyttö elimistössä Diabetekset Ketoosi ja ketoasiodoosi Lihavuus ja ylipaino Energiatasapaino Ylipainoinen mutta terve Lähteet

Uutta: Sivuston tekstit ovat luettu äänitiedostoiksi, jotka voit ladata kannettavaan soittimeesi tai kuunnella älypuhelimella. Imuroi täältä.