Ravitsemustieteen kertaus

Mikko Ahola 2009

Vatsalaukku

 

Vatsalaukku toimii ruuan välivarastona enne ravinnon siirtymistä ohutsuoleen. Toinen vatsalaukun tehtävistä on ruuansulatuksellinen. Lisäksi vatsalaukun voimakas suolahappo toimii tehokkaana bakteerien, virusten ja muitten loisien tuhoajana.

 

Suolahappo

Vatsalaukku erittää sulavaan ruokaan varsin voimakasta happoa, suolahappoa. Tätä happoa erittyy sellaisena pitoisuutena, että vatsalaukussa voidaan mitata pH, joka on 2. Tietenkin Coca Cola on myös pH 2,6 kuin myös appelsiinituoremehu ovat pH:ta 2, mutta hiilihappo ja sitruunahappo ovat heikkoja happoja. Kun suolahappo on vahva happo, niin vatsalaukku on siis varsin vihamielinen ympäristö kaikille bakteereille ja viruksille. Vatsalaukun suolahappo suojaakin meitä suurimmalta osalta bakteereita ja muita taudinaiheuttajia. Kuitenkin jotkut bakteerit kestävät tämänkin happokylvyn ja voivat nieltynä aiheuttaa sairauksia suolistoon päästyään. Pienillä lapsilla vatsalaukku ei kuitenkaan ole vielä näin voimakkaasti hapan, ja siksi pienten lasten ruokailun suhteen tulisi olla varovaisempi bakteerien suhteen ja siksi alle vuoden ikäisille vauvoille ei saisi syöttää esimerkiksi hunajaa.

Suolahappo kuitenkin sekoittuu heti erityttyään ruokamassaan, joten se laimenee siihen sekoittuessaan. Jos ruokaa on syöty paljon kerrallaan, voi ruokamassan pH jäädä osittain vain ph 4:ään ja tällöin kaikki mikrobit eivät välttämättä kuole vatsalaukussa.

 

Vatsalaukun seinä vahingoittuisi nopeasti, jos se joutuisi tekemisiin suolahapon kanssa ja siksi vatsalaukun seinää suojaakin limakerros. Jos tämä limakerros heikkenee tai poistuu jostain syystä, on seurauksena vatsahaava, kun suolahappoluuliuos pääsee kosketuksiin vatsalaukun seinämän kanssa. Ennen vatsahaavaa pidettiin lähinnä psykosomaattisena stressisairautena, mutta muutama kymmenen vuotta sitten havaittiinkin yllättäen, että happoisessa vatsalaukussa kykeni elämään yksi bakteeri, helikobakteeri. Myöhemmin on löytynyt muitakin bakteereja, jotka sietävät vatsalaukun ympäristöä. Nykyisin nähdään, että helikobakteeri aiheuttaa noin 75 %.a kaikista vatsahaavoista. Helikobakteeri voidaan häätää antibiooteilla. Vatsahaavan synnyssä pidettiin ennen helikobakteerin löytämistä keskeisenä syynä stressiä. Kun helikobakteeri löydettiin, ja se häätämällä saatiin vatsahaava hoidettua, katsottiin stressin olleen virheellinen selitys vatsahaavalla. Kuitenkin lisätutkimuksissa paljastui, että noin 80 %:lla kaikista ihmisistä on helikobakteeri, vaikka vain harvalla on vatsahaava. Ja näin stressi tuli takaisin mukaan selittämään vatsahaavan syntyä.

 

Seuraavaksi suurin syy vatsahaavoihin ovat tulehduskipulääkkeet. On hyvä ymmärtää, että tulehduskipulääke ei aiheuta vatsahaavaa ärsyttämällä vatsalaukun pintaa, vaan tulehduskipulääke vaikuttaa sitä kautta, että se vähentää vatsalaukun suojaksi erittyvän liman tuotantoa ja prostaglandiinien toimintaa. Sama mekanismisi joka vähentää kehossa tulehdusta, vähentää tätä liman ja prostaglandiinien tuotantoa. Lääketeollisuus on jo pitkään koettanut löytää tulehduskipulääkettä, joka vaikuttaisi vain tulehduksiin, mutta ei tähän vatsalaukun suojaavaan liman erityksen toimintaan, mutta ei ole onnistunut kehittämään erottelevaa lääkettä. Niinpä tulehduskipulääkkeet, kuten Asperiini ja ibuprofeiini aina väistämättä altistavat vatsahaavoille. Jos tulehduskipulääke aiheuttaa vatsaongelmia, voi käyttää kipulääkettä, jolla ei ole tulehdusta ehkäisevää vaikutusta, kuten parasetamolia, tai opiaatti-johdannaisia.

 

Vatsahaavaa ja vatsahapoista johtuvia muita ongelmia voidaan nykyisin hoitaa tehokkailla lääkkeillä, jotka vaikuttavat vatsahapon eritystä vähentävästi. Vatsan happamuutta ei pitäisi kuitenkaan ilman selkeää syytä poistaa, sillä happamuudella on oma merkityksensä ruuansulatukselle, eikä sen ainoa merkitys ole mikrobien tappaminen. Vatsan happamuus on tärkeää etenkin B-12 vitamiinin imeytymiselle, ja yhtenä tärkeänä syynä vanhuksilla yleisesti esiintyvään B-12 vitamiinin puutokseen on se, että vanhuksilla iän mukana vatsahappojen eritys ja vatsan happoisuus vähenee.

 

Vatsahappojen vaikutuksesta myös oksennus on voimakkaasti hapanta, ja oksennus voi mm. vahingoittaa happoa kestämättömiä pintamateriaaleja. Myös tapauksessa, jossa oksennusta joutuu henkitorveen, voi happoisuus aiheuttaa vakavia ongelmia keuhkoputkissa, mm aspiraatiokeuhkokuumeen. Voimakas oksentelu voi heilauttaa myös vakavasti ihmisen happo-emästasapainoa suuren määrän happoa siirtyessä ihmisestä ulos. Suomessa kuolee noin 20 ihmistä tukehtumalla omaan oksennukseensa, etupäässä humalan seurauksena.

Oksennusrefleksin laukeamiseen voi vaikutta hyvin monet tekijät. Yksi tärkeä tekijä on se, että oksentamalla pääsee eroon myrkyllisestä ruuasta, jos on sattunut syömään sellaista. Aivoissa on kuvattu oma alueensa, oksennuskeskus, ja sen kemoreseptorit tarkkailevat veren koostumusta, ja jos siinä havaitaan toksisia aineita, niin seurauksena on usein oksennusrefleksi. Yksi tällainen aine on asetaldehydi, eli alkoholin ensimmäinen hajoamistuote. Oksentaminen voi siis olla monessa tapauksessa oikea ratkaisu elimistön ja eloonjäämisen kannalta. Oksennusrefleksin voi kuitenkin laukaista monet muut tekijät, kuten vatsalaukun ylitäyttyminen, raskaus, huimaus, isku päähän, sädehoito, ym. Voimakas kipu vatsalaukun lähistöllä voi johtaa myös oksennusreaktioon, esimerkiksi sappikivien tai sydänkohtauksen yhteydessä.

 

Vatsalaukussa on kaksi rengasmaista sulkijalihasta, toinen vatsalaukun ja ruokatorven rajalla, ja toinen siirryttäessä vatsalaukusta pohjukkaissuoleen ja ohutsuoleen. Ylemmän sulkijalihaksen tarkoituksena on estää ruokamassan siirtyminen takaisin ruokatorveen. Ruokatorvessa ei ole samanlaista limakerrosta suojaamassa pintaa suolahapolta, kuin vatsalaukussa, ja siksi ruokasulan nouseminen takaisin ruokatorveen on huono asia. Happoisuuden aiheuttama polte ruokatorvessa voi tuntua voimakkaanakin kipuna tai poltteena. Joskus tämä kipu, josta käytetään myös käännösnimeä sydänalan kipu, hartburn, voidaan tulkita sydänkohtauksesta johtuvaksi kivuksi. On kuitenkin muistettava, että kipu voi myös tulla sydänvaivoista, ja sydänalasta tulevaa kipua ei pitäisi selittää närästykseksi liian heppoisin perustein. Tämän vatsalaukun yläosan sulkijalihaksen heikko pitävyys on paljolti perinnöllistä, mutta siihen vaikuttavat myös muut seikat. Alkoholi, tupakka ja kahvi rentouttavat tätä lihasta, ja altistavat näin vuodolle ja närästykselle. Painetta nousuun vatsalaukusta lisäävät myös runsas syöminen, vatsaontelossa oleva runsas rasvakudoksen määrä ja esimerkiksi vyön pitäminen liian kireällä. Näitä tekijöitä välttämällä voi väistää närästyksen syntyä.

Vatsalaukku on hyvin lihaksikas seinämiensä rakenteeltaan, ja se pystyy venymään huomattavasti. Lihaksillaan vatsalaukku “puristelee” tai vaivaa sisällään olevaa ruokamassaa ja saa sen sekoittumaan paremmin. Eri ravintoaineet pysyvät eri ajan vatsalaukussa. Rasva pysyy kaikkein pisimmän ajan vatsalaukussa ja jos ihminen syö rasvoja, hiilihydraatteja ja proteiineja yhdellä aterialla, niin rasvat poistuvat vatsalaukusta järjestyksessä viimeisinä.

Vatsalaukussa tapahtuva ruuansulatus kohdistuu lähinnä proteiineihin. Vatsalaukussa vaikutta proteiineja pilkkova pepsidi.

Vatsalaukun pohjassa on toinen sulkijamainen rengaslihas, joka päästää ruokasulaa aivan pienen määrän kerrallaan lävitseen ohutsuoleen. Kyse on muutamasta teelusikallisesta ruokamassa kerrallaan. 5 -10 ml.

Ruuan viipyminen mahalaukussa vaihtelee. Keskimääräiset ajat ovat normaalille seka-aterialle sellaiset,että puolet ruuasta on tyhjentynyt 2.5 – 3 tunnissa, ja kaikki ruoka tyhjentynyt 4 – 5 tunnissa.

 

Seuraava: Ohutsuoli ja ravintoaineiden imeytyminen

 

Aloitussivulle

Ruuansulatuselimistö: Ruuansulatus, suu ja ruokatorvi Vatsalaukku Ohutsuoli Paksusuoli Mikä on ravintoaine? Kuinka luotettavaa tieto ravitsemuksesta on? Makroravintoaineet: Hiilihydraatit Rasvat Proteiinit Alkoholi Vesi Mikroravintoaineet Rauta Jodi Vitamiinien historiaa D-vitamiini Foolihappo Muut vesiliukoiset vitamiinit B12-vitamiini A- ja E-vitamiini Ravinto energiana Energian käyttö elimistössä Diabetekset Ketoosi ja ketoasiodoosi Lihavuus ja ylipaino Energiatasapaino Ylipainoinen mutta terve Lähteet

Uutta: Sivuston tekstit ovat luettu äänitiedostoiksi, jotka voit ladata kannettavaan soittimeesi tai kuunnella älypuhelimella. Imuroi täältä.

/a>